fbpx
Roodekrans Residence
Roodekrans Residence
Roodekrans Residence
Roodekrans Residence
Roodekrans Residence
Roodekrans Residence
Roodekrans Residence
Roodekrans Residence
Roodekrans Residence
Roodekrans Residence
Roodekrans Residence
Roodekrans Residence
Roodekrans Residence
Roodekrans Residence
Roodekrans Residence (1)
Roodekrans Residence (14)
Roodekrans Residence (13)
Roodekrans Residence (12)
Roodekrans Residence (11)
Roodekrans Residence (10)
Roodekrans Residence (9)
Roodekrans Residence (8)
Roodekrans Residence (7)
Roodekrans Residence (6)
Roodekrans Residence (5)
Roodekrans Residence (4)
Roodekrans Residence (3)
Roodekrans Residence (2)
previous arrow
next arrow
Roodekrans Residence
Roodekrans Residence
Roodekrans Residence
Roodekrans Residence
Roodekrans Residence
Roodekrans Residence
Roodekrans Residence
Roodekrans Residence
Roodekrans Residence
Roodekrans Residence
Roodekrans Residence
Roodekrans Residence
Roodekrans Residence
Roodekrans Residence
Roodekrans Residence (1)
Roodekrans Residence (2)
Roodekrans Residence (3)
Roodekrans Residence (4)
Roodekrans Residence (5)
Roodekrans Residence (6)
Roodekrans Residence (7)
Roodekrans Residence (8)
Roodekrans Residence (9)
Roodekrans Residence (10)
Roodekrans Residence (11)
Roodekrans Residence (12)
Roodekrans Residence (13)
Roodekrans Residence (14)
previous arrow
next arrow

ROODEKRANS RESIDENCE

Roodekrans Residence is located on the West Rand of Johannesburg.  The design concept grew from its surroundings and is stretched out along the contours in a very linear course, emphasizing its topography.

The design was kept minimal and clean with strong horizontal planes of concrete and glass broken up by green atrium spaces.  The building was integrated within the natural slope of the site to allow for a less invasive moment of arrival via the entrance ramp – being cut in on the south, enabling the layout to expand and open-up towards the north.

Orientation plays the most substantial role in influencing the general layout.  All internal spaces were orientated towards the north to achieve the best thermal comfort throughout the year. Clerestory fenestration were used all over the design, allowing every corner to be naturally light-filled.

Green landscaped roofs were introduced to generate a more seamless transition between site and building, which effortlessly floats within one another.

Staggered natural stone-clad walls form part of both the external and internal experience, set off against exposed concrete features which also add a bit of opulence to the facades.

 

View more of our Contemporary Portfolio’s here >>> https://www.nicovdmeulen.com/contemporary/

Contact Us