Malu Residence, Nico van der Meulen Architects
Malu Residence, Nico van der Meulen Architects
Malu Residence, Nico van der Meulen Architects
Malu Residence (1)
Malu Residence (2)
Malu Residence (3)
Malu Residence, Nico van der Meulen Architects
Malu Residence, Nico van der Meulen Architects
Malu Residence, Nico van der Meulen Architects
Malu Residence, Nico van der Meulen Architects
Malu Residence, Nico van der Meulen Architects
Malu Residence (1)
Malu Residence (3)
Malu Residence (2)
Malu Residence, Nico van der Meulen Architects
Malu Residence, Nico van der Meulen Architects

MALU RESIDENCE

MALU RESIDENCE

Malu Residence is situated in a prestigious country estate outside Johannesburg.  The design features two soaring tectonic steel roofs that wraps down on the southern elevation which gives the house a dynamic and light presence.

The use of exposed concrete walls adds a contemporary and industrial aesthetic to the design, while also serving as a strong feature throughout the house.  The garages are concealed and clad in large format tiles, adding to the minimalist and clean street façade.

The balconies are designed as green roofs and serve to soften the boundary between the structure and the surrounding landscape. The house is orientated to the north, with the northern façade fully glazed to take advantage of natural light, and to create a sense of openness and connection to the environment.  Movable screens have been added for privacy as required, allowing for versatile and adaptable spaces.

At the heart of the house is a large, landscaped atrium, positioned in the centre to maximize natural light and ventilation.  This feature not only adds a sense of grandeur to the house,  but also promotes sustainable living by reducing the need for artificial light and air conditioning.

Contact Us