, Nico van der Meulen Architects
, Nico van der Meulen Architects
, Nico van der Meulen Architects
, Nico van der Meulen Architects
, Nico van der Meulen Architects
, Nico van der Meulen Architects
, Nico van der Meulen Architects
, Nico van der Meulen Architects
, Nico van der Meulen Architects
01 JACARANDA_ENTRANCE
02 JACARANDA_CAR PORT
03 JACARANDA_ENTRANCE COURT YARD
04 JACARANDA_SWIMMING POOL TERRACE
05 JACARANDA_LANAI
06 JACARANDA_NORTH EAST
07 JACARANDA_STABLES ENTRANCE
08 JACARANDA_ARENA
09 JACARANDA_ENTRANCE GATE
, Nico van der Meulen Architects
, Nico van der Meulen Architects
, Nico van der Meulen Architects
, Nico van der Meulen Architects
, Nico van der Meulen Architects
, Nico van der Meulen Architects
, Nico van der Meulen Architects
, Nico van der Meulen Architects
, Nico van der Meulen Architects
, Nico van der Meulen Architects
, Nico van der Meulen Architects
01 JACARANDA_ENTRANCE
02 JACARANDA_CAR PORT
03 JACARANDA_ENTRANCE COURT YARD
04 JACARANDA_SWIMMING POOL TERRACE
05 JACARANDA_LANAI
06 JACARANDA_NORTH EAST
07 JACARANDA_STABLES ENTRANCE
08 JACARANDA_ARENA
09 JACARANDA_ENTRANCE GATE
, Nico van der Meulen Architects
, Nico van der Meulen Architects

JACARANDA RESIDENCE

JACARANDA RESIDENCE

Jacaranda Residence is located on the equestrian smallholdings outside Johannesburg.

The brief called for a complete renovation of the late ’70s existing farmhouse, and a few new spaces added on.  The concept grew from the context and was conceived from a contemporary-style farmhouse.

Materials were kept natural to allow the architecture to be contextual, also still relatable. Strong stone walls were introduced to provide horizontality to the house which anchors it to the site.

The existing house was opened on the interior as much as possible, to better the flow and to allow for a more contemporary, open plan lifestyle.

The roofs, which will be completely new, were designed as lightweight steel elements which wrap down on the sides, allowing screening in required areas.

A new equestrian stable building and indoor dressage arena were also commissioned, which are located towards the back of the property.  The design of the stables relates to the house with the same materiality and form-giving.  The stables are linked to the indoor arena structure to allow for direct access when riding.

Contact Us