fbpx
4 Luna
4 Luna
4 Luna
4 Luna
4 Luna
4 Luna
4 Luna
4 Luna
House in Southern Africa
House in Southern Africa
House in Southern Africa
House in Southern Africa
House in Southern Africa
House in Southern Africa
House in Southern Africa
House in Southern Africa
House in Southern Africa
House in Southern Africa
cover image 4 Luna - Entrance Perspective-min
4 Luna - 01a-min
4 Luna - 01-min
4 Luna - 03-min
4 Luna - 04-min
4 Luna - 05-min
4 Luna - 06-min
4 Luna - 07-min
4 Luna - 08-min
4 Luna - 09-min
4 Luna - 10-min
4 Luna - 11-min
4 Luna - 12-min
4 Luna - 13-min
4 Luna - 14-min
4 Luna - 15-min
4 Luna - 16-min
House in Southern Africa (11)
House in Southern Africa (10)
House in Southern Africa (9)
House in Southern Africa (8)
House in Southern Africa (7)
House in Southern Africa (6)
House in Southern Africa (5)
House in Southern Africa (4)
House in Southern Africa (3)
House in Southern Africa (2)
House in Southern Africa (1)
previous arrow
next arrow
4 Luna
4 Luna
4 Luna
4 Luna
4 Luna
4 Luna
4 Luna
4 Luna
House in Southern Africa
House in Southern Africa
House in Southern Africa
House in Southern Africa
House in Southern Africa
House in Southern Africa
House in Southern Africa
House in Southern Africa
House in Southern Africa
House in Southern Africa
cover image 4 Luna - Entrance Perspective-min
4 Luna - 01a-min
4 Luna - 16-min
4 Luna - 15-min
4 Luna - 14-min
4 Luna - 13-min
4 Luna - 12-min
4 Luna - 11-min
4 Luna - 10-min
4 Luna - 09-min
4 Luna - 08-min
4 Luna - 07-min
4 Luna - 06-min
4 Luna - 05-min
4 Luna - 04-min
4 Luna - 03-min
4 Luna - 01-min
House in Southern Africa (1)
House in Southern Africa (2)
House in Southern Africa (3)
House in Southern Africa (4)
House in Southern Africa (5)
House in Southern Africa (6)
House in Southern Africa (7)
House in Southern Africa (8)
House in Southern Africa (9)
House in Southern Africa (10)
House in Southern Africa (11)
previous arrow
next arrow

HOUSE IN SOUTHERN AFRICA

Designed by Rudolph van der Meulen of Nico van der Meulen Architects.

The  Pioneer Villa is situated on a 90-hectare secluded private estate on the outskirts of a capitol, was designed on a grand scale.  The programme consists of a private residence, offices, sports entertainment complex, and a staff village, which were seamlessly interwoven with each other.

The major facades are clad in marble, providing a monolithic yet elegant and luxurious environment, with a slatted floating anodised aluminium entrance portico and a reflecting pond.

The basement contains a 16 car garage and a home theatre with a bar and lounge area.

The main entrance opens into the entrance foyer, revealing the dramatic spiral staircase going up two stories and down one.  A 70m long water feature stretches from the entrance hall to the north, with a large formal sitting room on its edge. A lift connects all 4 stories.

At the entrance hall, the house splits into a formal area and an informal family area.  In the formal area are the sitting room, a smaller lounge, 30-seater dining room, two guest suites with their own private lounge, study/ library, and his and hers guest toilets.

The informal area consists of a dining room, family room and open plan kitchen, breakfast room, and a large lanai.  Behind this is a large industrial kitchen, pantries, scullery, and laundry with direct access for caterers to the industrial kitchen and a shaded lanai.

Also on the ground floor level is a private office suite, comprising his and her studies, each combined with their private bathrooms, reception area, kitchen, and a boardroom.

On the first floor, there are 4 suites for kids, plus a pyjama lounge and music room.

The second floor is the main suite with a private lounge, and his and her dressing room, as well as an indoor pool with a pool lounge and roofed terrace.

A private golf course, water features, and a sports complex, including a multi-sport arena with a bar, gymnasium, banquet space, including an industrial kitchen, to cater for around 100 as well a large shady veranda for another 50+ people completes the picture.

Whilst the design reads very solid and closed-off from the south, it is entirely open to the north, with large expanses of wall-to-wall glazing orientated towards the views.

 

View more of our Contemporary Portfolio’s here >>> https://www.nicovdmeulen.com/contemporary/

Contact Us