Melbourne Residence

Designed by:Werner van der Meulen
Location:Melbourne, Victoria, Australia
Residence Size:

CONTACT US NOW

Melbourne Residence

Design description:

Melbourne Residence is located in Melbourne, southeast Australia and was designed by Werner van der Meulen.

The client brief was inspired by a previous project which was used as a point of reference throughout. The sculptural forms and planes was a highlight of the house and is the aspect that was most strongly brought over and incorporated into the new design of Melbourne Residence.

The first floor incorporates blackened morphed steel curving across the façade as well as the tone of the house.

The main materials used for Melbourne Residence was concrete and steel, though glass played a significant role in the form of large windows and multiple stacking doors, creating an indoor/outdoor atmosphere.

The ground floor holds a double volume entrance hall, family room and dining area as well as a guest bathroom, theatre room, kitchen, pantry, and study. A covered lanai is accessible from the family and dining room, allowing complete fluidity for entertainment because of the stacking doors lining the wall. Two of the three bedrooms on the ground room have their own en-suite while the third bedroom has en-suite and a walk-in closet. A four-car garage lies to one side.

 The main bedroom and bathroom with a large dressing room is situated on the first floor. A second bedroom with an en-suite is separated from the main bedroom by a gymnasium and sauna. A playroom and study are also located on the first floor.

Four open balconies line three of the four walls of the first floor and are reachable from the main bedroom, playroom, gymnasium and second bedroom.