BC9ACN7NgJkBEKzZteYC

Glenhazel Residence

Designed by:Nico van der Meulen Architects
Location:Glenhazel
Residence Size:654m²

CONTACT US NOW

HOUSE GLENHAZEL

House in Glenhazel.

A new north entry residence in an established suburb, this steel, glass and concrete residence of 654sq.m. is unabashedly contemporary.   It was completed in 2017.

Built around a central atrium, every habitable room in the house gets north sun in winter.

A textured concrete wall flanks the driveway from the gate up to the entrance, providing a privacy screen to the pool and lanai area.  This wall is built from concrete strips cast on site, almost resembling a dry-stacked stone wall, with a long opening cut into it while a steel screen creates glimpses of the house beyond.

The glass front door under a steel framed porte cochere allows a view of the abstracted staircase in front of the atrium, while a guest bedroom above it is framed in concrete.

The main bedroom’s balcony and main bathroom are also framed in steel, overhanging the lanai and the pool.

M Square Lifestyle Design were responsible for the interiors, using off-shutter concrete, steel and plaster techniques to create a unique interior. 

The double volume hall flows into the dining room, behind the atrium while allowing access to the study, guest toilet and garage.   On the opposite side it connects to the double volume family room which is open plan to the breakfast room and connects to the lanai through full length folding/stacking frameless glass doors.

The steeped concrete wall screening the driveway was penetrates into the family room, with a wall unit suspended from it.

The kitchen is also connected via the breakfast room to the lanai, making entertainment easy on the lanai.  On the other side of the kitchen there is a playroom for the kids also opening to the pool area.

Next to the dining room is a sukkah area for religious ceremonies, connected through sliding doors to the dining room.

Upstairs there are four kid’s suites, a pyjama lounge and a main suite.    Through the innovative use of balconies and saw-tooth roofs all these bedrooms and bathrooms get north sun in winter.