BC9ACN7NgJkBEKzZteYC

Culross Residence

Designed by:Nico van der Meulen Architects
Location:Bryanston
Residence Size:1300 m²

CONTACT US NOW

CULROSS RESIDENCE

Design description:

A new 1300sq.m. home on a 4000sq.m. stand in an established suburb in the northern part of Johannesburg (Sandton).

From the street a perforated steel screen seems to hover over the guardhouse and entrance, set back from the street.   Behind the screen an off-shutter concrete wall provides the required security.

Driving down the driveway on the south side of the home a triple garage is situated on the left side, with a double garage directly ahead past the entrance.    Another perforated screen hovers over the glazed entrance, creating a porte cochere.

From this area it becomes apparent that this is basically a glass house, supported by a minimal steel structure.  The staircase ascents and descents in full view in front of the double volume family room while next to the front door a water feature bisects the house with the double volume formal lounge situated directly opposite the front door, cantilevering over the water feature.

A guest suite and study are also located on the west side of the lounge, while the double volume family room, open plan kitchen and dining room are on the east side of the water feature.   The family room, kitchen, dining room flows onto the lanai and pool and have spectacular views towards the east.   A firepit is surrounded by the pool with a view through the lanai to the east.

The basement is situated on the east side of the house, opening onto the garden.  In this area are the wine cellar, home theatre, gym and a bathroom.   The lift connects the basement with the two floors above.

On the first floor are three kid’s suites, the main suite, kid’s study and a pyjama lounge.